Termékek

Aktuális

Minisztériumi együttműködés a Panyolai Pálinkákkal

2015-02-08 15:02

Stratégiai partnerségi és együttműködési megállapodást kötött a napokban a Földművelésügyi Minisztérium a Panyolai Szilvórium Zrt.-vel.

Az egyezmény értelmében a minisztérium és a szatmári cég rendszeresen egyeztet és információt cserél a közös célokkal és érdekekkel összefüggő gazdaságfejlesztési kérdésekben.

- A minisztérium szakembereivel folytatott előzetes egyeztetések során egyetértettünk abban, hogy a magyar nemzetgazdaság szempontjából a pálinka és a magyar gyümölcspárlat értékteremtésre és értékmegőrzésre alkalmas termék, de ezzel együtt kitörési pont is a magyar gyümölcsökből készült különleges termékek sikeres külpiaci bevezetéséhez – fogalmazott Lakatos Gergely, a Panyolai Szilvórium Zrt. vezérigazgatója az együttműködési megállapodás aláírását követően.

Az ezen érdekek előmozdítása, valamint a vidék népességmegtartó és -eltartó képességének növelése, munkahelyek teremtése, önfenntartó gazdaságfejlesztés, minőségi termék előállítás, valamint a hazai feldolgozó ipar kapacitásának megerősítése érdekében kötött szakmai együttműködési megállapodás dokumentumát Dr. Nagy István államtitkár ünnepélyes keretek közt adta át a panyolai cégvezetőnek.

 

 

Palackban lép piacra a gyümölcs

2015-01-28 11:01

A nemzetközi gasztronómiában kér helyet a Panyolai Szilvórium Zrt. Aranypálinka termékcsaládja (Aranyalma, Aranykörte és Aranyszőlő), valamint a Rubinmeggy. Ahhoz azonban, hogy ugyanazt tudja jelenteni egy amerikainak, szláv vagy ázsiai embernek a magyar ,,orvosság”, amit a honi körökben, Európának is fel kell készülnie. Az érési folyamat a múlt év tavaszán megkezdődött, s talán nincs már olyan messze az az idő, amikor a vodka, vagy a rizspálinka külföldi köztudomását felülírja a tiszta, minőségi gyümölcspárlat, a magyar pálinka.

Pálinka (R)evolúció
A pálinkaexport lehetőségét a szatmári gazdák érdekében is feszegető Lakatos Gergely, a Panyolai Szilvórium Zrt. vezérigazgatója biztos a dolgában – persze lehet is az, aki három eredetvédett gyümölcs megyéjében nemzedékről nemzedékre örökített kisüsti hagyományokon, évi 600 milliós árbevétellel rendelkező stabil piaci pozícióra tett szert egy bő évtized alatt.
– A Panyolai Szilvórium Zrt. 2002-es cégalapítása óta komoly fejlődésen – mondhatni revolúción – esett át a pálinkafőzés és a fogyasztás is. A magyar pálinkakedvelők és vásárlók preferenciái, s a pálinkafőzés szokása is más, mint a kezdetek kezdetén. Már elfogadott tény, hogy jó pálinkát csak minőségi gyümölcsből lehet főzni – mondja a vezérigazgató.
– Sok magyar pálinkakereskedő csak a legjobb termékeket fogadja, s egyre jobbakat várnak el. Miközben itthon kicsúcsosodott a pálinka udvarok tevékenysége, Nyugat-Európában már óriási hagyománya van a minőségi italfogyasztásnak

Az ország gyümölcsöskertje
– A magyar borok bekerültek ebbe a kereskedelmi áramba, ugyanezt az utat kell bejárnia a pálinkának is.
Megyénk ebben a folyamatban Magyarország gyümölcsöskertje, hiszen kimagaslóan jó gyümölcseink vannak. Az általunk megszokott 45- 50 fokos pálinka azonban egy külföldinek elsőre erős lesz. Ahhoz, hogy meginduljon a hazai – mintegy tízmilliárdosra becsült – pálinkapiac, nemcsak a jó gyümölcs feldolgozására, hanem kiszolgáltatott mezőgazdaságunk tudatos stabilizálására is szükség lenne.

Elismertség
– A bázisnak számító gyümölcs persze továbbra is itt kell, hogy megteremjen, azonban luxusnak számít, ha a jó minőségű termés a fán marad, a nyomott felvásárlói árak miatt. Az eredetvédettségi törvényeknek és a pálinkafőzés szabályainak köszönhetően nem kell félteni gyümölcseinket, eljárásainkat attól, hogy a nyugatosodás szellemében átalakul a magyar pálinka. Annak mindössze méltó nemzetközi piacot, elismertséget kell teremteni, méghozzá úgy, hogy az hasznos legyen az országnak, a régiónak. Így kell lennie, ez az evolúció természete.

(Forrás: Kelet-Magyarország)

 

 

Kicsi a piac, de óriási potenciál van benne

2015-01-13 13:01

Hatalmas potenciált lát a hazai pálinkapiacban a Panyolai Szilvórium Zrt. vezérigazgatója . Lakatos Gergely szerint a pálinkaexport kiépítése megoldást jelenthetne a hazai gyümölcstermelők számára is. Ehhez a jó oldalát kell nézni az igények gyors változásának, új ötletekkel kell előállni, megőrizve az alapokat.

Idén is növekedéssel zár a Panyolai Szilvórium Zrt.. Hogyan sikerült ezt elérni a jelenlegi piaci helyzetben?

A növekedésünk annak köszönhető, hogy rugalmasan reagálunk az új piaci igényekre. A pálinkapiac átalakult: a szabályozási környezet változása miatt stratégiát kellett váltani. A jó oldalát kell nézni mindennek: a házi pálinkafőzésnek köszönhetően sok ember életében a pálinka, így egyre több a hozzáértő pálinkakedvelő is. Erre reagálunk mi: egyrészt szélesítjük a csatornákat, az ország minden táján elérhetővé tesszük termékeinket a kiskereskedelmi láncok segítségével. Másrészt új ötletekkel állunk elő. Idén bevezettünk egy új ágyas pálinkát, a Rubinmeggyet, mellyel újabb kategóriát nyitottunk.  Innoválunk a színekkel, az ízekkel, úgy, hogy közben megőrizzük az alapokat. Mivel folyamatosan változnak a trendek, az igények a piacon, a fejleményeket megpróbáljuk integrálni a vállalatba.

Min dolgoznak jelenleg?

Egy komplex folyamat zajlik fél éve a cégnél: felkészülünk az exportpiacra lépésre. Ez nagy kihívás, és tisztában vagyunk vele, hogy nem rövidtávú „dílekben” kell gondolkodni. Olyan üzletek kellenek, melyek gyökeret eresztenek. Elsősorban nyugat-európai, illetve ázsiai piacokban gondolkodunk.

A pálinka egyelőre csak hazánkban „trendi”. Hogyan nyerhetik meg a külpiacokat?

A hazai pálinkafogyasztók preferencia-rendszere is folyamatosan változik, de az új, innovatív ízek táptalajra találnak a hazai fiataloknál. Sikeresen bevezettük itthon az Aranypálinka termékcsaládot, amely külföldön is sikeres lehet.  A populárisabb szín- és ízvilággal kell megcélozni a külpiacokat, csak azután próbálkozhatunk az erősebb italokkal. Ázsia hatalmas felvevőpiacot jelent, de veszélyes is, hiszen csak óriási mennyiségekben tudnak gondolkodni. Ezért a kisebb országokkal kezdtük meg a tárgyalásokat.

Az alapanyagban, vagyis gyümölcsben nincs hiány Magyarországon. Mit gondol a gazdák helyzetéről?

Az idei termés csodálatos volt, ugyanakkor látni kell mi történt a gyümölcs árával: a gazdák méltánytalanul olcsón kényszerültek eladni termést, sokan egyszerűen a fán hagyták. A gyümölcshöz, mint adottsághoz kellene hozzáállni.  A panyolai pálinkáknál mi alapvetően a hagyományos gyümölcsöket preferáljuk: alma, körte, meggy, cseresznye és barack, de a szatmári szilva az alappillér. A hazai gyümölcstermelés problémája egy komplex kérdés, de az, hogy a gyümölcsök a fán rohadnak meg: pazarlás.

Mi lenne a helyes út?

A pálinkapiac jelenleg csak néhány tízmilliárdos mikropiac, de óriási potenciál van benne. Itthon rengeteg jó minőségű gyümölcsünk van, de romlékonyak, ezért hozzáadott értékkel kell továbbadni. Kiszolgáltatott a mezőgazdaságunk: szükség van egy biztos felvevőpiacra. Ennek a célnak a pálinkapiac tökéletesen megfelelne. Nagy eredményeket lehetne elérni a hazai gyümölcsállománnyal: ám ehhez tudatosság és állami segítség kellene.

Mit kellene tennie a kormányzatnak?

Nem a kormánynak, hanem elsősorban a piaci szereplőknek kell ebben a kérdésben proaktívnak lenniük. Nekünk kell odamenni, megmutatni a potenciált, és az üzleti terveket. A döntéshozók pedig majd eldöntik, mit látnak benne. Fél éve kommunikálunk az állami szervekkel, úgy tapasztaljuk, meg van a nyitottság a részükről. A kormányzat segítsége a belső piac védelméhez kell elsősorban, és sokat segítene, ha kiemelt iparággá nyilvánítanák a pálinkaipart.

És mi a helyzet a tudatossággal?

Ahogy Winston Churchill fogalmazott: minél messzebbre tekintesz vissza, annál távolabb látsz előre. Kinőtte ezt az országot a pálinkapiac, de nem tud kitörni, mert valami megváltozott: nincs szinergia. Hosszú előkészítő folyamat kilépni a külpiacokra, és ehhez fontos az összefogás. Ha ez nincs meg, akkor egy cég fogja kijárni ezt az utat, integrátorként. Áldozni kell a fogyasztók megnyerésére, ami hosszú évek komoly munkája. Ehhez alázat, tisztelet és rengeteg munka kell.

(Forrás: Napi Gazdaság)

 

 

Szerelem az utolsó cseppig

2014-12-15 08:12

Az első találkozás vele… Könnyed nyári este, felsejlik a gyümölcstől roskadó fák képe, a bordóra érett meggyszemek kellemesen pikáns zamata. Azonnal elvarázsol, rabul ejt, játékra csábít. Bohókás, virgonc, édesen fanyar.

A folytatás… Az alkony vöröse, amely átszínezi a látóhatárt. Borzongató meleg jár át – ellentétes érzések különös harmóniája.

A fény felé tartod poharad, a vékony üvegfalon át a nyár színei tükröződnek. Mélybordó csillogás, lágy selymesség, tökéletes összhang, kedves elegancia.

Ez a Rubinmeggy. A Panyolai Pálinkák új terméke, a sokak által vágyott zamat. Tömény gyümölcsösséggel, a háttérben megbúvó kellemes (38%) alkohol-ízzel. A Panyolai márka többi termékcsaládjánál – Elixír, SQ, Hagyományos, Mézes, Ágyas, Aranypálinka, Eszencia – megszokott minőség, elérhető, középkategóriás áron. A Panyolai Pálinkák gyártójának ajánlásával, minden pálinkakedvelőnek…

Panyolai Pálinkák – a név kötelez…

 

 

Szentelt szilvapálinkával büszkélkedhetnek

2014-12-15 08:12

Felszenteltek egy palack Panyolai Elixír Érlelt Szatmári szilva pálinkát a napokban a Szent Miklós napja és a Magyar Pálinka Napja alkalmából rendezett ünnepségen.

Az újfehértói görög katolikus templomban tartott megemlékezésen a Magyar Pálinka Lovagrend megalakulásának 10. évfordulóját is ünnepelték a jelenlévők.

 

Lakatos Gergely, a Panyolai Szilvórium Zrt. vezérigazgatója – és két pálinkalovag társa – átvette a megszentelt Szent Miklós ikont Piros László nagymestertől.

 

 

Kitörési pont a magyar párlat

2014-09-16 13:09

Rekordmennyiségű gyümölcstermésről számolhatunk be az idei nyár értékelésekor, s mivel ez kiváló minőséggel párosult, a feldolgozó cégek elégedettek az üvegekbe, dobozokba zárt termékük zamatával.

– Vállalatunknak idén is jó minőségű, magas élvezeti értékű gyümölcsöt sikerült felvásárolni, így biztosítani tudjuk a tőlünk elvárt, megszokott színvonalat – elemzett Lakatos Gergely, a Panyolai Szilvórium Zrt. vezérigazgatója. Az említetteket elsősorban a szatmári térségből szerezték be, kivételt csak azok a fajták képeztek, amelyek más tájegységben jobb minőségben teremnek, így például a barackot Gönc környékéről vásárolták.

A szatmári cégnek a meggy, cseresznye, kajszibarack, szilva után az elkövetkező hetekben az alma, körte és szőlő feldolgozása ad munkát. Ez utóbbiak a hagyományos pálinkák mellett fontos alapanyagai a külföldi piacra szánt arany termékcsaládnak is.

A panyolai cég élen jár a gyümölcsökben rejlő ízek kihangsúlyozásában, s mint Lakatos Gergely fogalmazott, ha ehhez hozzávesszük az idei rekordtermést, még tudatosabban kell készülni a feldolgozásra. Ennek egy kiemelt szegmensét jelenti az exportpiac, amely felé egyre szélesebb kapukat nyitnak, hiszen a kiváló magyar gyümölcsből előállított párlat utánozhatatlan aromája kitörési pontot jelenthet.

(Forrás: Szabolcs Online)

 

 

Hírnév terem a Nemtudom-fákon

2014-08-13 11:08

– Nem tudom – hallható mostanság lépten-nyomon a szatmári térségben. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen most érik a vidék neves gyümölcse, az ártereket, kerteket kékre színező Nemtudom szilva.

Idén jó termés mutatkozik, a fák roskadásig telve gyümölccsel, bár sajnos a rekordmennyiségből a földre is bőven potyog.  Itt, az ország leghátrányosabb helyzetűnek titulált területén az emberek régesrég birtokolják és folyamatosan átörökítik utódaiknak a szilva sokrétű feldolgozására irányuló tudást.  A múlt század elején Benedekfalvi Luby Margit a Szilva hazája című munkájában a termelés középpontjaként Panyolát nevezte meg. A Szatmár-beregi Szilvaút említett településén ma is több tucatnyi portán fő Nemtudom szilvából ilyentájt a cukormentes lekvár. A falu vendégházaiban heteken át bekapcsolódhat a turista az ősöktől tanult módon – rézüstben, folyamatos kavarással – zajló tevékenységbe. Sőt, Panyolán még életben tartják az aszalás hagyományát is.

Leg(el)ismertebb itt mégis a pálinkafőzés, s kézenfekvő, hogy az ország pálinkakészítői közül a Nemtudom szilva legjelentősebb felvásárlója és feldolgozója a Panyolai Szilvórium Zrt..

 – Az eredetvédett szatmári szilvapálinka csak Nemtudom és Besztercei szilvából készülhet, s ez a szabályozás garantálja egyrészt az állandó, megbízható minőséget, másrészt a helyben termő gyümölcs felvásárlása is biztosított általa – elemzett Lakatos Gergely, a vállalat vezérigazgatója.

A fentiek bizonyítékaként említhető, hogy a Panyolai Pálinkák alappillére a szatmári szilva, amely minden termékcsaládban – ágyasítva, mézesítve, kivonatolva, stb. – megjelenik. Jelentős momentumként üdvözölhető a cégvezetés azon törekvése, hogy a szilvapálinkát nemzetközi piacra lépteti, hiszen a hungarikumként kezelt termék így nem csak a térségnek, de az országnak is elismertséget hozhat.

 
A „Szatmári szilva” földrajzi árujelzőt az alább felsorolt helységek és határuk közigazgatási területéről származó szilvából készített termékkel kapcsolatban lehet alkalmazni. Aranyosapáti, Barabás, Beregdaróc, Beregsurány, Botpalád, Csaholc, Csaroda, Darnó, Fülesd,Gacsály, Garbolc, Gelénes, Gemzse, Gulács, Gyüre, Hetefejércse, Ilk, Jánd, Jánkmajtis,Kisar, Kishódos, Kisnamény, Kispalád, Kisszekeres, Kisvárda, Kisvarsány, Kölcse, Kömörő,Lövőpetri, Magosliget, Mánd, Márokpapi, Méhtelek, Milota, Nagyar, Nagydobos, Nagyhódos, Nagyvarsány, Nyírlövő, Olcsva, Olcsvaapáti, Panyola, Pap, Penyige, Rozsály, Sonkád, Szabolcsbáka, Szamosszeg, Szatmárcseke, Tákos, Tarpa, Tiszaadony, Tiszabecs,Tiszacsécse, Tiszakóród, Tiszaszalka, Tiszavid, Tivadar, Túristvándi, Túrricse, Uszka, Vámosatya, Vámosoroszi, Vásárosnamény.

 

 

Panyolafeszt – az igényesség jegyében

2014-08-11 19:08

Neves előadók, kézműves termékek, szatmári népi ételek és Panyolai Pálinka – mindez szinte vég nélkül, az igényesség jegyében. Ez volt a Panyolafeszt, a Tisza-Szamos-Túr háromszögében megrendezett Határmenti Világzenei Fesztivál. Idén is több ezer vendég népesítette be a panyolai rendezvényteret, akik számára pálinkafőzdei látogatást, kézműves foglalkozást, házipálinka versenyt és még sok-sok tartalmas programelemet kínáltak a szervezők.

Fotók: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.699561826748066.1073741829.155001057870815&type=1

 

 

Külföldre készülnek a panyolai pálinkák

2014-05-27 14:05

Külpiacokra lép termékeivel a Panyolai Szilvórium Zrt., amely az idén megkezdi gyümölcspárlatainak, köztük a Hungaricum-díjas pálinkáinak exportálását a nyugat-európai, az észak-amerikai és az ázsiai országokba – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei cég vezérigazgatója az MTI-vel.

Lakatos Gergely, a Panyolai Szilvórium Zrt. vezérigazgatója elmondta: a 2002-ben alakult cég eddig csak a hazai piacon értékesítette termékeit. A jelenleg 32 dolgozót foglalkoztató társaság árbevétele tavaly 592 millió forint volt, a 2012-es 498 millió forinttal szemben. 

A zrt. panyolai pálinkafőzdéjében tíz fajta gyümölcsből 38 féle párlatot készítenek. Az alapanyagot a szatmár-beregi térségből vásárolják fel. Évente több ezer tonna almát, bodzabogyót, cseresznyét, kajszibarackot, körtét, meggyet, piros- és fekete ribizkét, szamócát, valamint szilvát vesznek át a termelőktől. Az idén a társaság az exportpiaci nyitásnak köszönhetően már 750 millió forint összegű árbevételt tervez.

Az évszázados tradíció szerint készített Elixír nevű panyolai párlatok mindegyikét bevezetik az év végéig a nyugat-európai, az észak-amerikai és az ázsiai országok piacain. Az eredetvédett szabolcsi aranyalma pálinkát épp úgy, mint a híres érlelt szatmári szilvát, vagy az aszalt szilva eszenciát. Ez a három termék Prémium Hungaricum-díjas.

A Hungaricum Bizottság által meghirdetett Pálinka országkóstoló elnevezésű rendezvényen az aranyalma pálinka mellett a panyolai fekete cseresznye párlat is elnyerte a Pálinkaházak kiválóságai címet.

Lakatos Gergely elmondta még: a Panyolai Szilvórium Zrt. pálinkafőzdéjét bárki felkeresheti, és megtekintheti a gyümölcs útját a fától a palackig. A főzde egy kialakított kóstolóházzal együtt fogadja az érdeklődőket, köztük ma már külföldi turistákat is, akik kíváncsiak a szatmári térség gyümölcspárlatainak készítésére.

(Forrás: MTI)

 

 

Panyolai aranycsapat tarolt Gyulán

2014-05-27 14:05

Bearanyozzuk a gyulai fesztivált – hirdette a Panyolai Pálinkák facebook oldalának bejegyzése. S valóban: a XV. Kisüsti Pálinka Fesztiválon részt vett Panyolai Szilvórium Zrt. mind megjelenésében, mind termékkínálatában fényesen csillogót mutatott.

– A rendezvényen vezettük be az Aranyszőlő és az Aranykörte pálinkáinkat, amelyek a már népszerű Aranyalma termékünkkel kiegészülve Panyolai Aranypálinka termékcsaláddá alakultak – tájékoztatott Lakatos Gergely, a cég vezérigazgatója.
Ennek megfelelően az esztétikus küllemű stand dekorációjában is az arany dominált: a háttérfalak grafikája, valamint húsvét lévén a pulton, kínáló asztalokon pompázó aranypálinkás tojásfák és az új termékeket rejtő kínálók is az említett célt szolgálták.
A rendezvény közönsége elismerősen nyilatkozott az új ízekről és többen ígérték, a közeljövőben rendezendő budai pálinkafesztiválon is koccintanak a cég képviselőivel.