Aktuális

Egészségedre, de maradj meg józannak!

2014-04-02 12:04

A mesebeli szegénylegény három nap, három éjjel gyalogolt, majd a sárkánnyal is megküzdött, hogy kulacsát megtölthesse az élet vizével. A mai embernek csak egy mozdulatába kerül, s a nemes nedű a bolti polcról a kosarába vándorol. 

Az élet vize, azaz aqua vitae – így nevezték a pálinkát Károly Róbert idején, és a korabeli források szerint valóban gyógyító erőt tulajdonítottak a gyümölcspárlatnak. Erzsébet királyné a köszvényét orvosolta vele, az udvari szolgák sebfertőtlenítésre, gyomorbántalmakra, fogfájás enyhítésére használták.

- A népi gyógyászatban széles körűen alkalmazott pálinka jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen, nem véletlenül kapta az Elixír nevet a cégünk elsők között megalkotott termékcsaládja – reagál a fentiekre Lakatos Gergely, Panyolai Szilvórium Zrt. vezérigazgatója.

Gyorsan hozzáteszi: orvosilag ugyan nem igazolt a fenti állítás, mi mégis az elődök megfigyeléseinek hiszünk, a pálinkafőzdében terjengő illatok és a testet-lelket kellemesen átjáró zamatok varázserőre engednek következtetni.  Ha gondolatban végigjárjuk, milyen úton-módon jön létre a palackok tartalma, belátjuk, nem túlzás a csodálatos jelző.

Selejtet a kukába

Hazánk földrajzi adottságai: a tápanyagban gazdag talaj és a gyümölcstermesztésre alkalmas éghajlat megfelelő cukor és sav arányú, kellemesen telt aromájú termésekkel borítja be a magyarországi fákat. Némely tájegység kiemelkedően alkalmas bizonyos gyümölcsfajták termesztésére, az itt készített pálinkát eredetvédett termék jelzővel illetik.  Ilyen a Szatmári szilvapálinka, a Szabolcsi almapálinka, az Újfehértói meggypálinka, a Kecskeméti barackpálinka, a Békési szilvapálinka és a Gönczi barackpálinka.

– Az alapanyag minősége kulcsfontosságú – hangsúlyozza Lakatos Gergely és hosszan ecseteli „a selejtgyümölcs pálinkának még jó lesz” régi szemlélet elavultságát.  

- Rothadó, penészes gyümölcsből lehetetlen jó pálinkát főzni – árulja el a hungarikumként ismert termékek kiválóságának egyik titkát, majd beavat a következőbe: a hozzáértő, elkötelezett szakemberek tudása és tapasztalata is kiemelt jelentőségű a végeredmény szempontjából. Ha ehhez hozzátesszük a korszerű berendezéseket és a napjainkban létfontosságúnak számító kereskedelmi, illetve marketingmunkát, meg is fejtettük a rejtélyt.

Tulipános koccintás

De itt még nincs vége a pálinka-misztikumnak. A nemes itókát hűtés nélkül, 18-20 °C-on, lehetőleg tulipánformájú – alul öblös, felül összeszűkülő – pohárból fogyasszuk, amely kialakításából adódóan a párlatot az orrunkhoz irányítja. A pálinkát kortyonként érdemes ízlelgetni, hiszen a nyelvünknek fokozatosan hozzá kell szokni az intenzív ízhez, hogy érezhessük a gyümölcs valódi zamatát.

– A pálinka hungarikum, ezt szem előtt tartva, mértékkel és kulturáltan poharazgassunk – hívja fel a figyelmet Lakatos Gergely, majd az elhangzottak alátámasztásaként a fény felé tart egy Elixír-terméket. A palack címkéjének hátoldalán, így pálinkával telve is áttetszik a cég mottója: Igyad az egészségedre, de maradj meg józannak, hogy mindig helyesen tudj gondolkodni!

 

Mit nevezünk pálinkának?

A jelenleg hatályban levő rendelet szerint a pálinka szó csak azon terméken alkalmazható, amely kizárólag gyümölcsből, illetve szőlőtörkölyből készült erjesztéssel és lepárlással, és semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz. Magyarországon termő gyümölcsből ill. szőlőtörkölyből készült, Magyarországon párolták és palackozták. Kizárólag sárgabarack esetén 4 osztrák tartomány is jogosult a pálinka megnevezés használatára. Alkoholtartalma legalább 37,5 %, legfeljebb 86% (V/V).

 

 

Megíz-leljük Magyarországot

2014-02-19 08:02

 

A Hungarikum Szövetség 2014. február 5-én 15 órától rendezte meg a Sajtóház Mikszáth termében az ÍZ-LELJÜK MEG MAGYARORSZÁGOT ország- és nemzetmárka erősítő programsorozata első bemutatóját, amelyben Lengyelországnak mutatkoztak be a márkaerősítő magyar értékeink. A Hungarikum Szövetség, HUSZ ÍZ-LELJÜK MEG MAGYARORSZÁGOT program célja, hogy bemutassa kiemelt értékeinket, a HUSZ tagjait és a hungarikumokat, a Premium Hungaricum védjegyes termékeket, és népszerűsítse minden alkalommal egy-egy hazánkban képviselettel rendelkező ország diplomatáinak, kereskedelmi, kulturális vezetőinek, cégeinek, újságíróinak. A „magyar érték világlépték” értékeink közvetlen élmény, „ÍZ-LELŐ” érzékeltetése az adott célország mellett a hazai érdeklődőkben is – a reális önbecsülést erősítve – tudatosítja márkázó értékeink erejét, minőségét.

 

Az eseményt Birinyi József, a Hungarikum Szövetség (HUSZ) elnöke, a hungarikum törvény stratégiájának alkotója, a program ötletgazdája nyitotta meg. A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetség Kereskedelmi Kirendeltség vezetője, Paulina Wilamowska beszámolt a lengyel-magyar kereskedelmi kapcsolatokról, lehetőségekről. A nagyra értékelte a HUSZ gazdaságsegítő célkitűzéseit és nemzetközi együttműködési törekvéseit, a bemutatott hungarikumokat, kiemelkedő minőségű magyar termékeket.

A teltházas, nagy érdeklődést kiváltó program keretében vetítésre kerültek a Londoni Olimpián, és a kereskedelmi TV2-n bemutatott Hungarikon klipek, valamint Papp László, háromszoros olimpiai bajnokunk „speciális papi áldást” osztó győzedelmes ökölvívó sportéletművét felidéző összefoglaló film. Tóth István zongoraművész Liszt és Chopin darabok előadásával adta meg a „közös hangot”. A HUSZ tagjai közül bemutatkozott a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség. A magyar huszárság lengyel terjedéséről, a közös történelmi hagyományokról Kovács István költő, történész, volt diplomata tartott színes áttekintést. Mathiász János világhírű magyar szőlőnemesítő, borász munkásságát dédunokája, a HUSZ alelnöke, a Mathiász Hungarikum Életmű Program vezetője, Mathiász Gábor ismertette. A Pető módszert, mint első szellemi hungarikumot, a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete küldetését Makk Ádám Balázs kommunikációs vezető, konduktor, a HUSZ elnökségének tagja mutatta be. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. részéről Erdei Viktor fejlesztési igazgató tekintette át szemet gyönyörködtető alkotások sorozatával Zsolnay világraszóló életművét, az eozinos technikától a pirogránit épületkerámiáig, a mai kreatív termékekig. A Premium Hungaricum Egyesületet elnöke, Kádár Imre, a HUSZ alapító tagja ismertette a Premium Hungaricum védjegybírálat szigorú, magas minőséget megkövetelő szempontjait, majd bemutatta a bemutatkozó védjegyes „ÍZ-LELTETŐ”cégeket, vállalkozókat.

 

A nagy érdeklődésre számot tartó rendezvényen 14 Premium Hungaricum védjegyes és díjazott magyar produktumot előállító cég termékeivel ismerkedhettek meg a résztvevők. Megkóstolhatták a 10 éves magyar vállalat, az Alföldi Tej minőségi tejtermékeit, kezet foghattak „Riskával”, ízlelhették a Dobosi Pincészet 2013-as díjnyertes desszertborát és Balaton-felvidéki borait, a Donum Terrae (a föld ajándéka) szabadkai magolajokat és olajos krémeket, Gábor Sándor mestercukrász Magyar Rapszódia desszertjét, a Piszkei Öko Rt. bio készítményeit, a Panyolai pálinkákat, s a cég különlegességét: a zseniális aszalt szilvás esszenciát, a Balaton-felvidéki Petendi pálinkákat. Megkóstolhatták a Polgár Pincészet villányi borait, a HUSZ és a Premium Hungaricum Egyesület desszertbor különdíját elnyert nedűt,  a Stelcz és Fia bátaszéki, magyarországi sváb ízeket hozó húskészítményeket, kolbászokat, szalámit, a Szomor Húsüzem szürke marha és vizibivaly húskészítményeit, füstölt termékeit, szalámiját, a Tornai Pincészet somlói borait, „a magyar tőke és szellem találkozásából” született Vasuta Zrt. Rozé és Cserszegi fűszeres palackozott fröccsét. Bemutatkozott az AquaNova, Deák László szódavize is a Hungarikumok Gyűjteményébe felvett Jedlik találmány, a szódavíz képviseletében. A rendezvény szolgálta a jó magyar ízek, termékek népszerűsítését, piacrajutását.

A HUSZ  ÍZ-LELJÜK MEG MAGYARORSZÁGOT ország- és nemzetmárka erősítő sorozata következő programját márciusban rendezi a Hungarikum Szövetség és a Premium Hungaricum Egyesület.

(Forrás: Hungarikum Szövetség)

 

 

Íz-leljük meg Magyarországot!

2014-02-10 10:02

“A szatmár-beregi síkon évszázados hagyományai vannak a kisüsti pálinkafőzésnek. A régió szívében, három folyó ölelésében talált rá a Panyolai Pálinkafőzde az ártéri gyümölcsösök ideális termőhelyére. Az itt termő, utánozhatatlan zamatú gyümölcsök minden értékes íze, illata megjelenik a főzde pálinkáiban. A hagyományos eljárások, több generáció szaktudása, tapasztalata és a modern technológia ötvözete garantálja a termékek kiváló minőségét, amit most már a Prémium Hungarikum Egyesület védjegye is bizonyít. Náluk a gyümölcsből a lepárlás után valóban az „élet vize” jön létre, ezért is kapta egyik pálinkájuk az Elixir nevet.”

http://www.utazonet.hu/iz-leljuk-meg-magyarorszagot.html

 

 

Mulatság medvével és pálinkával

2014-01-22 09:01

Titkot rejt Panyola – ez most már biztos. A település kiváló természeti adottságait gyakorta emlegetjük a Panyolai Pálinkák ízlelésekor, de hogy miféle varázslat fogja össze és tartja itt a fiatalokat, azt csak ők tudják. Mert a helyi ifjúság – elvándorlási divat ide vagy oda – a tanulmányok végeztével szinte teljes létszámban visszatér a szülőföldre, tudását kamatoztatni.

- Ez így igaz – helyesel Piros Péter, a napokban újjáalakult Panyolai Ifjúsági Szervezet elnöke, s hosszan sorolja a tucatnyi lelkes tagot számláló közösség célkitűzéseit.

- A fiatalok összekovácsolása mellett a község anyagi, kulturális és mezőgazdasági felemelkedéséért tevékenykedünk. Kiemelt szempont a hagyományápolás, az egészséges életmód népszerűsítése, a sportolási lehetőségek megteremtése – foglalja össze a kitűzött feladatokat és a tenni akarás bizonyítékaként említi: a megalakulást követően azonnal munkához látva, rendezvényszervezésbe kezdtek. Nem is akármilyenbe! Túlzás nélkül állítható, ha minden a tervek szerint alakul, hét határra szóló mulatság helyszíne lesz Panyola.

- A település hírét messzire vivő 1965-ös farsang felelevenítésén munkálkodunk – enged betekintést a részletekbe Piros Péter, és elárulja: a fiatalsággal együtt a nyugdíjasok is örömmel vállalták a hagyományos jelmezek felöltését, így a rendezvény résztvevői élőben is láthatják a néprajzi kiadványok fotóiról ismert Szitást, Huszárt, Medvét, Kecskét és a jó hangulatért felelős többi szereplőt.

A három napos farsang programjában a maskarások felvonulása, a jelmezverseny és a játszóház mellett disznóvágás is szerepel, valamint a település rendezvényein elmaradhatatlannak számító pálinkafőzdei látogatás teszi tartalmasabbá a kínálatot.

- Cégünk elkötelezett híve a helyi értékek – köztük a hagyományok – megőrzésének és átörökítésének, valamint a kultúra közvetítésének, s mivel ezen törekvéseink egybeesnek a fiatalok alkotta közösség céljaival, munkájukat és rendezvényüket is támogatjuk – hangsúlyozza Lakatos Gergely, a Panyolai Szilvórium Zrt. vezérigazgatója.

Segítő szándékban nincs hiány: a település önkormányzata és személy szerint Muhari Zoltán polgármester is örömmel üdvözölte és támogatásáról biztosította az ifjúsági kezdeményezést.

S hogy miért érdemes a február 28. és március 2. között tartandó farsangon részt venni? Piros Péter a rendezvény szlogenjét idézve válaszol: Mert “ilyen még nem vót Panyolán”.

 

 

Elixírből poharat

2010-10-28 02:10

Nagypál Dorottyával a WAMP művészpiacon találkoztunk. A fiatal, csinos üvegművész lányt az Elixír üvegei inspirálták. Nem is csoda, az Elixír francia dizájnüvege sokaknak tetszik. Volt, aki olyan nem hétköznapi ok miatt vásárolt egy üveg pálinkát, mert az üveget aztán vázaként szerette volna használni. (Hogy mi lett a pálinka sorsa, arról nincs adat…) Nos, Nagypál Dorottya egyedi poharakat készít az Elixír üvegekből. Az arányos, szép csiszolású, hibátlan üvegpoharak egyrészt nagyon jól mennek a Panyolai Pálinkákhoz, másrészt különleges darabjai lehetnek a háztartásnak. További információ az iparművész weboldalán: www.nadoro.hu

 

 

Megjelent Vujity Tvrtko, Búcsú a pokoltól című könyve. A szerző Panyolán mutatta be az új kötetet.

2010-09-16 14:09

Eddigi kilenc könyvét ugyanis nagyszabású sajtótájékoztatón, budapesti exkluzív bemutatón vagy éppen tévéműsor keretében mutatta be. A Napló műsorvezető-riporterének most azonban Panyolára esett a választása, ahol a helyi pálinkafőzde nagytermében, zsúfolt telt ház előtt mesélt a kötetéről.

– Nyáron Panyolán megtanítottak pálinkát főzni – mondta a választás miértjéről Tvrtko. – Aztán megtörtént a szörnyű iszapkatasztrófa. Egykori főzőmestereim felhívtak azzal, hogy hogyan segíthetnének. Közösen kitaláltuk, hogy a pálinkát eladjuk és a teljes összeget Kolontárra és Devecserre juttatjuk el. Több, mint félmillió forint jött össze, ezt vette át a közönségtalálkozó keretében Szenczy Sándor, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat vezetője.